Σε σοβαρές αποκαλύψεις προχωρά δημοσιογραφική έρευνα του δικτύου ABC, σε σχέση με την Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας, και το γηροκομείο της Βασιλειάδας, στο προάστιο Fawkner της Μελβούρνης.
Ανάμεσα στις αποκαλύψεις, το γεγονός ότι χρήματα των Αυστραλών φορολογουμένων που χρηματοδοτούν τη λειτουργία των γηροκομείων της Βασιλειάδας, επιστρέφουν στα ταμεία της Αρχιεπισκοπής, ως τίμημα ενοικίου.
Τα τελευταία οκτώ χρόνια, $31 εκ. έχουν καταλήξει στα ταμεία της Αρχιεπισκοπής από διάφορα γηροκομεία που υπάγονται σε αυτήν, με ορισμένα, μάλιστα, να εμφανίζουν ελλειμματική λειτουργική δραστηριότητα.
Ένα από αυτά, σύμφωνα πάντα, με τις αποκαλύψεις του ABC, το γηροκομείο της Βασιλιεάδας στη Μελβούρνη, το οποίο εμφανίζεται να καταβάλλει, τα τελευταία οκτώ χρόνια, το ποσό των $22 εκ. για ενοίκια και άλλες χρεώσεις.
Το ποσό αυτό, είναι διπλάσιο της κανονικής αξίας, όπως υποστηρίζει κτηματομεσίτης με ειδίκευση στη μίσθωση επαγγελματικών χώρων, που επικαλείται το ρεπορτάζ.
Η Βασιλειάδα, στη Μελβούρνη, έχει λάβει τα τελευταία 8 χρόνια, $73 εκ. κρατικών επιδοτήσεων.
Το ρεπορτάζ του ABC, αφήνει και υπονοούμενα για τον Αρχιεπίσκοπο. Ο υπαινιγμός είναι ότι έχει μια προτίμηση στην πολυτέλεια, όπως για παράδειγμα στα πολυτελή άμφια, που μπορεί να φτάνουν σε αξία μέχρι και $30.000, ενώ ακόμη γίνεται αναφορά στην πολύκροτη υπόθεση του διαμερίσματος κόστους $6,5 εκ. που αγοράστηκε με χρήματα της Αρχιεπισκοπής.
Η Αρχιεπισκοπή, είχε εκδώσει ανακοίνωση στα μέσα του 2020, ότι ο Αρχιεπίσκοπος δεν διαμένει στο διαμέρισμα. Η δημοσιογραφική έρευνα του ABC, παρατήρησε τον Αρχιεπίσκοπο να μπαινοβγαίνει στο κτίριο και η Αρχιεπισκοπή, τελικά επιβεβαίωσε ότι μετακόμισε στο διαμέρισμα νωρίτερα το τρέχον έτος.
Οι αποκαλύψεις αφορούν και το γηροκομείο της Βασιλειάδας στη Μελβούρνη, απ’ όπου φαίνεται και να ξετυλίγεται το κουβάρι. Υπενθυμίζεται ότι 45 ένοικοι του γηροκομείου έχασαν τη ζωή τους το 2020, κατά τη διάρκεια του δεύτερου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού. Όπως είναι γνωστό, ορισμένες οικογένειες των θανόντων έχουν καταθέσει μήνυση εναντίον του γηροκομείου και της προηγούμενης διοίκησης του.
Μια από τις οικογένειες τα παιδιά της Μαρίας Βασιλάκη. Μεταξύ άλλων, καταγγέλλουν, ότι δύο μέρες αφότου είχε καταγραφεί το πρώτο κρούσμα στο γηροκομείο τον Ιούλιο του 2020, η μητέρα τους είχε τα γενέθλια της. Καθώς βρίσκονταν εκτός του γηροκομείου, και βιντεοσκοπούσαν από το παράθυρο του δωματίου της, δύο μέλη του προσωπικού της έδωσαν λουλούδια και ένα κουτί σοκολατάκια. Και οι δύο εργαζόμενοι δεν φορούσαν μάσκες ή γάντια. Μέσα σε μια εβδομάδα η Μαρία Βασιλάκη, προσβλήθηκε από κορωνοϊό και κατέληξε έξι μέρες αργότερα.
Όπως δήλωσε στο ABC, ο γιος της Σπύρος Βασιλάκης, η δικαιολογία που τους δόθηκε από τη διοίκηση για τη μη χρήση προστατευτικού εξοπλισμού, ήταν ότι δεν τους είχε ενημερώσει σχετικά η ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Μια δικαιολογία την οποία χαρακτήρισε γελοία και αξιοθρήνητη. «Εάν χρειάζεσαι κάποιον να σου κρατάει το χέρι, σε μια τέτοια κατάσταση, τότε δεν πρέπει να είσαι σε αυτή τη θέση», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βασιλάκης.
Επιπρόσθετα, ο κ. Βασιλάκης κατήγγειλε ότι ακόμη και πριν το ξέσπασμα της πανδημίας, οι συνθήκες δεν ήταν οι καλύτερες με την έλλειψη σωστής αρχειοθέτησης του ιατρικού ιστορικού των ενοίκων, αλλά και θέματα ποιότητας στη σίτιση τους.
Συγκεκριμένα, μια φορά η αδερφή του, που είχε επισκεφτεί τη μητέρα τους είδε ότι το βραδινό φαγητό αποτελούνταν από party pies και sausage rolls, δίχως κάποια σαλάτα ή κάποια λαχανικά.
Όταν, μάλιστα παραπονέθηκε σε κάποια υπεύθυνη, η απάντηση που έλαβε, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του κ. Βασιλάκη ήταν: «Τουλάχιστον δεν είναι φαγητό για τους σκύλους… το έχουν συνηθίσει άλλωστε καθώς εργάζονταν στα εργοστάσια».
Η Αρχιεπισκοπή αρνήθηκε να απαντήσει σε οποιεσδήποτε ερωτήσεις που αφορούσαν τα ποσά τα οποία λαμβάνει από τα γηροκομεία.
Όσον αφορά στον τρόπο ζωής του Αρχιεπισκόπου, η απάντηση ήταν ότι οι ερωτήσεις είναι «αγενείς» και «δεν βασίζονται σε δεδομένα ή αξιόπιστα στοιχεία».
Μέχρι αυτήν την ώρα, η Αρχιεπισκοπή, δεν είχε προβεί στην έκδοση περαιτέρω δήλωσης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου